Kip Thorne, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 2017, în vizită în România

Kip Thorne, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 2017 (https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2017/summary/  s-a aflat, timp de două zile, într-o vizită în România. Cu această ocazie, Kip Thorne a susținut o serie de conferințe științifice și a avut o serie de apariții publice.

Sâmbătă, 23 martie a.c., Kip Thorne a vorbit despre astronomia cu unde gravitaționale în cadrul unei conferințe desfășurate la sediul ELI-NP de la Măgurele (https://www.youtube.com/watch?v=uTpqEBOT95I )

 

.

 

De asemenea, vineri, 22 martie, Kip Thorne s-a aflat și la Academia Română, unde a prezentat, în cadrul unei scurte conferințe, pașii cei mai semnificativi din cadrul proiectului LIGO (https://www.ligo.caltech.edu/page/what-is-ligo), colaborarea internațională care, în anul 2015, avea să confirme experimental existența undelor gravitaționale (descrise, dealtfel, teoretic, în urmă cu mai bine de 100 de ani, de Albert Einstein).

 

.

.

Sursa foto 2,3 - Arhiva personală Corina Negrea

 

 

.

Sursa foto - https://www.ligo.caltech.edu/page/ligo-gw-interferometer

 

La încheierea evenimentului, Kip Thorne a acordat un interviu Corina Negrea, realizator și producător de emisiuni de știință la Radio România Cultural și corespondentul Radio România la premiile Nobel.

Interviul poate fi ascultat aici https://radioromaniacultural.ro/kip-thorne-premiul-nobel-ar-fi-trebuit-acordat-intregii-echipe-ligo-adica-celor-peste-2500-de-cercetatori/

Exemplu de podcast

Audio

Descriere
Vizita atasatilor medicali din tari UE la ELI-NP